designer + maker
Portland Water Resource and Education Center; UO Masters Thesis; David Gabriel

pdxWREC

Design, School
Portland Water Resource and Education Center; UO Masters Thesis; David Gabriel

Portland Water Resource and Education Center; UO Masters Thesis; David Gabriel

2011

As an intervention on Portland’s Waterfront, the project finds itself as a threshold building. This is translated conceptually into the building as a place for collection which is realized formally through simple moves. Breaking the building into three forms allows penetration through without limiting the flow along the current esplanade. These forms are then held together by a fragmented roof that opens up outwardly to accept and collect people, but then closes down internally to make a more intimate space. It is here at this intimate space that a compluvium is inserted, this becomes not only the beginning of a water habitat but also the organizing factor of the entire project. It is here that people collect to learn about water in the city and to re-establish their personal connection with the natural element.

02.pdxWREC_lge.jpg
03.pdxWREC_lge.jpg
04.pdxWREC_lge.jpg
05.pdxWREC_lge.jpg
06.pdxWREC_lge.jpg
14.pdxWREC_lge.jpg
15.pdxWREC_lge.jpg
16.pdxWREC_lge.jpg
17.pdxWREC_lge.jpg
18.pdxWREC_lge.jpg
19.pdxWREC_lge.jpg
07.pdxWREC_lge.jpg
08.pdxWREC_lge.jpg
09.pdxWREC_lge.jpg
10.pdxWREC_lge.jpg
11.pdxWREC_lge.jpg
12.pdxWREC_lge.jpg
13.pdxWREC_lge.jpg
21.pdxWREC_lge.jpg
22.pdxWREC_lge.jpg